Top level domene (TLD)

IT novosti i zanimljivosti

 
Top level domene (TLD)

Top level domene su ono što vidite na kraju svake adrese web stranice, npr: .com, .hr, .eu, .net…

Postoje top level domene prema državama (.hr za Hrvatsku, .de za Njemačku), te generičke (.com za komercijalne stranice, .org za stranice udruga i organizacija) i infrastrukturne top level domene.

Zbog velikog razvoja weba i internet stranica, organizacija za definiciju i upravljanje nazivima domena (ICANN) je u nekoliko navrata proširila repertoar dostupnih naziva top level domena.

Tako uz je uz osnovne top level domene sada dostupno i oko 1500 dodatnih.

Pošto je teško naći slobodne osnovne top level domene sa dobrim nazivom, mnogi se okreću prema alternativnim kombinacijama.

Neke od dodatnih extenzija su .blog, .camp, .dental, .dev, .expert, .fashion, .jobs, .life, .love, .market, .ninja, .pro, .site, .shop, .software…

Top level domena - .sucks

Jedna od kontroverznijih extenzija koja je uvedena je .sucks, koju su odmah zakupile skoro sve velike kompanije (po poprilično visokoj inicijalnoj cijeni) kako ne bi pale u ruke konkurenciji ili nekome tko želi narušiti reputaciju kompanije ili branda. Jedan od takvih primjera je http://apple.sucks/ domena koja vas redirekta na apple stranicu za gdje možete ostaviti povratne informacije o njihovim proizvodima.