SSL certifikat i HTTPS protokol

IT novosti i zanimljivosti

 
SSL certifikat i HTTPS protokol

Što je SSL certifikat?
SSL je kratica od Secure Socket Layer. To je protokol koji omogućava sigurnu komunikaciju između poslužitelja i klijenta u računalnim mrežama. SSL osigurava sigurno slanje povjerljivih podataka putem weba što znači da Vaši osobni i financijski podaci ostaju privatni. Prilikom prijenosa podataka putem SSL-a podaci su kriptirani.

U vašem internet pregledniku možete vidjeti da je web stranica zaštićena SSL certifikatom jer njena web adresa počinje sa https:// za razliku od normalnih stranica kojima adresa počinje s http://. Isto možete vidjeti i prema ikoni lokota ispred URL adrese na koju kada kliknete dobijete sve informacije o instaliranom SSL certifikatu.

Što je HTTPS protokol?
HTTPS je engleska skraćenica za “Hypertext Transfer Protocol Secure”. HTTPS protokol omogućava potvrdu autentičnosti posjećene web stranice te kriptiranu komunikaciju između korisnika i web poslužitelja. Ova vrsta protokola se najčešće koristi na web stranicama i web trgovinama koje prikupljaju podatke od korisnika i gdje se obavljaju transakcije putem debitnih ili kreditnih kartica.

Preporučljivo je prebaciti se na SSL svim web stranicama koje prikupljaju podatke od korisnika.
HTTPS je sada čak i uvršten u algoritam za pozicioniranje te HTTPS stranice imaju i malu prednost u tražilicama.
U većini preglednika je sada i jasno označeno da stranica nije sigurna, ako ista nije osigurana SSL certifikatom.